Premium

Získejte všechny články
jen za 89 Kč/měsíc

Jak nám EU zdraží vepřové a „Slepičí Hitler“

Milovníci vepřového si v minulých dnech znepokojeně přečetli, že jejich oblíbená pochoutka od ledna příštího roku pořádně zdraží – minimálně o 10%, ale klidně i o polovinu. Může za to (jak jinak) zlá EU, která prý šikanuje chovatele prasat nesmyslnými směrnicemi o míčích v kotci, které (tedy ty kotce) musí být navíc větší. A chudáku chovateli nezbývá, než přenést náklady na zákazníky. Tolik zpráva z tisku doplněná o internetové komentáře.  Ve skutečnosti je všechno jinak. Skoro stejně, jako „zaručená“ zpráva z letošního ledna, podle které budou napříště kvůli EU pod pokutou 300.000 korun zakázány v Čechách domácí zabíjačky. Co na tom, že EU nic takového nezakazuje,  výše pokuty je nesmysl, a že údajně nová pravidla pro zabijačky platí v ČR už od roku 1961?!?

Anton Pohlmann ve svém království - to za ním jsou klece pro chov slepic. Zejména takoví "zemědělci" byli příčinou legislativní činnosti EU. brainerddispatch.com

Zmíněná směrnice EU týkající se chovu prasat platí od roku 2008 a zavazuje velkochovy vepřů (rozhodně ne domácí chlívky), aby po pěti letech, tedy od roku 2013, plnily určité podmínky. Například se zde píše: „Podlahy musí být hladké, avšak nikoliv kluzké, aby se předešlo poranění prasat…“ či  „Všechna prasata musí být krmena alespoň jednou denně…“ nebo také „Všechna prasata starší než dva týdny musí mít trvalý přístup k dostatečnému množství čerstvé vody…“. Jde tedy o vesměs o pravidla, se kterými snad nikdo nemůže nesouhlasit či polemizovat.

Považuje-li někdo výše uvedené principy péče o zvířata za přirozené, je třeba vědět, že kromě pečlivých chovatelů a zemědělských velkovýrobců podnikají v oboru takoví lidé, jako byl třeba Němec Anton Pohlmann, přezdívaný „Slepičí Hitler“. Tento „podnikatel v zemědělství“ choval na svých velkofarmách slepice natolik brutálním způsobem, že byl v Německu dokonce odsouzen za týrání zvířat a dostal doživotní zákaz chovu nejen slepic, ale veškerého hospodářského zvířectva. Pohlmann byl ale natolik vynalézavý, že když nemohl svoje příšerné metody uplatňovat v jedné zemi, našel mezery v zákonech země jiné. Svoje velkochovy tak stěhoval podle toho, kde právě byly zákony na ochranu zvířat benevolentnější. A právě tomu chce EU učinit přítrž.

Nejde jen o samotná zvířata. Způsob „chovu“ se samozřejmě projeví i na kvalitě masa. Všude se mluví o zdravotně závadných potravinách, a zvířecí stres je jeden z nejvýznamnějších faktorů, který dělá maso mimořádně nezdravé. Jen člověk zcela mimo realitu si může myslet, že prase, které má k dispozici 0,5 metru čtverečního, nikdy nevidělo slunce a za celý svůj krátký život ochutnalo jen granulát, bude mít tu samou chuť a kvalitu, jako babiččin pašík.

Kdybych měl popsat směrnici EU z roku 2008 maximálně laicky, řekl bych, že jejím cílem je to, aby byla prasata chována v podmínkách, které alespoň vzdáleně připomínají přirozené prostředí. Aby nebyla namačkaná na sebe a aby byla v menších a hlavně stálých skupinách. Nikdo přitom nemluví o ekofarmách – takové podmínky lze vytvořit i ve velkochovu. Jen si to chce uvědomit, že nepracuji s biologickým materiálem, ale s živými tvory, kteří – ač končí na talíři – také něco cítí.

Mimochodem, na podporu chovu prasat podle nových předpisů dostali čeští zemědělci jen loni od českého státu dotace 325 milionů korun. Křik části z nich, že budou muset kvůli pět let starým pravidlům EU zdražit vepřové, podle mne jenom potvrzuje, že i mezi nimi jsou lidé, které nezajímá férový výdělek produkcí kvalitního masa, ale jakákoli cesta vedoucí k zisku bez ohledu na okolnosti. A právě kvůli nim je dobře, že obecně platná evropská směrnice pro chov hospodářských zvířat vůbec vznikla.

My Evropané bychom si zkrátka měli uvědomit, že pokud jsou nám odporné klece s kočkami a psy určenými na kuchyňský stůl v některých zemích, stejně by nám měly být odporné i příliš stísněné a nevyhovující „výrobní haly“ pro prasata či slepice. Kvalita jídla určuje naše vlastní zdraví a tak nejde jen o etický problém, ale o celý způsob našeho života. Možná, že začátkem příštího roku se ceny vepřového opravdu podobně jako u vajec podaří spekulacemi vyšroubovat nahoru, a pak se stejně jako u vajec zase vrátí na předcházející úroveň. Důležitější ale je, že celkově se úroveň našeho života posune o kus dál, či vlastně zpátky k tomu, jak se kdysi prasata chovala.

A jak je to s těmi míči? Samozřejmě, že směrnice o míčích vůbec nehovoří, jen o jakémkoli manipulovatelném předmětu, třeba kusu dřeva, který prasatům umožňuje, aby lépe posilovala své zdraví a imunitu. Tedy i zdraví a imunitu nás všech, vyznavačů dobrého vepřového s knedlíkem a se zelím.

Autor: Robert Dušek | úterý 15.5.2012 10:51 | karma článku: 12,32 | přečteno: 957x
  • Další články autora

Robert Dušek

Potraviny na pranýři

Nekvalitní potraviny jsou jedním z nejžhavějších témat poslední doby a národ se nejen baví při sledování pořadů pánů Pohlereicha a Vaňka, ale čím dál více se zajímá o to, co je na talíři. I čím dál více obchodníků začíná chápat souvislost kvality a konkurenční výhody a farmářské prodejny tak vznikají jako houby po dešti. To všechno jsou bezesporu vynikající zprávy. Znamená to však, že můžeme poučovat Evropu?

24.4.2013 v 16:01 | Karma: 8,25 | Přečteno: 510x | Diskuse| Ostatní

Robert Dušek

Okurková plíseň v okurkové sezóně

U nás v Čechách události letí jako splašené a politické kauzy jako by ani nevěděly, že je léto. Když však pracujete v Bruselu, vnímáte zákonitě naše domácí události poněkud z dálky a okurková sezóna na vás doléhá natolik, že napíšete o okurce. Ovšem ne jen tak ledajaké, ale vylepšené penicilínem.

24.7.2012 v 12:55 | Karma: 7,78 | Přečteno: 825x | Diskuse| Ostatní

Robert Dušek

ACTA ad acta – tři důvody

Evropský parlament dne 4. července 2012 definitivně odmítnul smlouvu ACTA. Proti ní hlasovalo 478 poslanců, 39 jich bylo pro a 165 se hlasování zdrželo. V Evropské unii tak smlouva nemůže vstoupit v platnost. Tolik překvapivě stručná zpráva z tisku. S pobaveným úsměvem pomiňme, jak „vznešeným“ mlčením se v tomto případě zahalili čeští euroskeptici, kteří jinak nenechají na Evropském parlamentu nit suchou, a zkusme se podívat na věc trochu detailněji.

13.7.2012 v 9:09 | Karma: 7,00 | Přečteno: 427x | Diskuse| Ostatní

Robert Dušek

Problémem nejsou zákony

Když Evropská komise navrhla před lety normu č. 247/2006, která stanovuje podmínky pro pěstitele banánů, prodávaných v EU, reakce byla bouřlivá. „EU nám nařizuje, jak má být křivý banán“, ozývalo se tehdy unisono nejen v restauracích a kavárnách, ale i na politických mítincích a v parlamentních kuloárech. Dnes, když se naplno provalila (velmi jemně řečeno) závadnost polských potravin, je ohlas úplně stejně velký. „To nemůže EU stanovit jasné normy pro kvalitu potravin, když to nedokážou samotné státy?“, ptají se občané. Jak už to bývá, problém je to daleko hlubší.

4.5.2012 v 11:15 | Karma: 13,88 | Přečteno: 1128x | Diskuse| Ostatní

Robert Dušek

Budoucnost zemědělství - od globálního k lokálnímu

V říjnu loňského roku navrhla Evropská komise novou podobu společné zemědělské politiky. Ta – pokud s ní bude souhlasit Rada Evropy a Evropský parlament – přinese řadu revolučních změn. Našeho zemědělství se, alespoň podle tvrzení některých zemědělců, dotkne především zastropování přímých plateb do výše 300 tisíc EUR (cca 7,5 milionů Kč) na jednu farmu nebo zemědělský podnik.

18.4.2012 v 14:32 | Karma: 9,33 | Přečteno: 924x | Diskuse| Ostatní
  • Nejčtenější

Tři roky vězení. Soud Ferimu potvrdil trest za znásilnění, odvolání zamítl

22. dubna 2024,  aktualizováno  14:47

Městský soud v Praze potvrdil tříletý trest bývalému poslanci Dominiku Ferimu. Za znásilnění a...

Moderní lichváři připravují o bydlení dlužníky i jejich příbuzné. Trik je snadný

18. dubna 2024

Premium Potřebujete rychle peníze, pár set tisíc korun a ta nabídka zní lákavě: do 24 hodin máte peníze na...

Takhle se mě dotýkal jen gynekolog. Fanynky PSG si stěžují na obtěžování

21. dubna 2024  16:37

Mnoho žen si po úterním fotbalovém utkání mezi PSG a Barcelonou postěžovalo na obtěžování ze strany...

Školu neznaly, myly se v potoce. Živořící děti v Hluboké vysvobodili až strážníci

22. dubna 2024  10:27

Otřesný případ odhalili strážníci z Hluboké nad Vltavou na Českobudějovicku. Při jedné z kontrol...

Prezident Petr Pavel se zranil v obličeji při střelbě ve zbrojovce

19. dubna 2024  15:44

Prezident Petr Pavel se při střelbě na střelnici v uherskobrodské České zbrojovce, kam zavítal...

Policie pátrá po dezinformátorovi Zítkovi. Nedorazil k soudu

23. dubna 2024  15:54

Policie pátrá po dezinformátorovi Pavlu Zítkovi. O pátrání informovala na svém webu v úterý...

Kolegu lídra kandidátky AfD zadrželi, dával Číně informace z europarlamentu

23. dubna 2024  8:38,  aktualizováno  15:45

Německá policie zadržela v noci v Drážďanech spolupracovníka Maximiliana Kraha, lídra kandidátky...

Nevěřte lžím a pomluvám, obhajuje Babiš neúčast na jednání o důchodech

23. dubna 2024  14:49,  aktualizováno  15:43

Poslanec a šéf ANO Andrej Babiš na svém účtu na sociální síti X zveřejnil video, ve kterém...

Zesílíme útoky na sklady západních zbraní, část jsme ukořistili, uvedl Šojgu

23. dubna 2024  15:21

Sledujeme online Ruská armáda zesílí útoky na ukrajinská skladiště, ve kterých jsou uložené zbraně dodávané Západem....

Akční letáky
Akční letáky

Prohlédněte si akční letáky všech obchodů hezky na jednom místě!

  • Počet článků 10
  • Celková karma 0
  • Průměrná čtenost 935x
europoslanec za ČSSD

Seznam rubrik